Βίντεο

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, Μάης-Ιούνης ’06

Ανατρεπτική πολιτιστική έκφραση, συλλογική ή ατομική, είναι η κουλτούρα που διαμορφώνεται μέσα στα κοινωνικά κινήματα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Αντικατοπτρίζει κοινωνικές αντιθέσεις και εκφράζει κοινωνικές, συλλογικές και ατομικές ανάγκες.
Ως τέτοια, είναι ενάντια στα επιβαλλόμενα πρότυπα ζωής και στην αλλοτρίωση της τέχνης η οποία έχει ως πρωτεύον σκοπό το κέρδος.
Είναι αδύνατον σε μια ταινία ντοκιμαντέρ λίγων ωρών να αποτυπωθεί ο πλούτος των συζητήσεων, δράσεων, προταγμάτων και γεγονότων ενός κινήματος, ενός διαφορετικού τρόπου ζωής στην καθημερινότητα.”

Ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται το φοιτητικό κίνημα του Μάη-Ιούνη 2006 και είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη. Στο ντοκιμαντέρ, εμφανίζονται φοιτητές από διαφορετικές παρατάξεις και πολιτικούς χώρους που καταθέτουν τις απόψεις του γύρω από τα θέματα της παιδείας, της εργασίας, των κινητοποιήσεων, των πολιτικών ζυμώσεων στους χώρους των καταλήψεων και αρκετά άλλα.

Η παραγωγή έγινε από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβρη του 2006 | για επικοινωνία: mimoumilas@gmail.com

Διάρκεια: 4 ώρες

[Κατεβάστε το ντοκυμαντέρ]

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Ο ΑΓΩΝΑΣ: Μια ταινία των «έξι»

Το ντοκιμαντέρ αυτό αρκετά επίκαιρο μέχρι την εποχή μας, αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας, Η δικτατορία είχε απαγορεύσει όλες τις απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις , ακόμα και την ύπαρξη κομμάτων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την πτώση της να ξεσπάσουν αυθόρμητοι εργατικοί αγώνες που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία.
Αυτοί οι αυθόρμητοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών, καταλήψεων, κλπ έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Από κει και πέρα άρχισε ο κομματικός εναγκαλισμός των σωματείων από όλα τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης τις ζούμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα είναι επίκαιρο, γιατί δείχνει με εμφανή τρόπο τους πρώτους αγώνες που έκαναν μαζί Έλληνες και ξένοι εργάτες. Τα υπόλοιπα, δείτε τα στην ταινία!

Διάρκεια: 85 λεπτά

[vimeo]http://vimeo.com/9964693[/vimeo]

[Κατεβάστε το ντοκυμαντέρ]

Κατεβάστε και αυτό το βιβλίο, σαν σημαντικό συμπλήρωμα στο ντοκιμαντέρ:  “Νοέμβρης ’73: Δέκα Χρόνια Ντοκουμέντα – Αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται, δεν εξαγοράζονται, δεν δικαιώθηκαν”

[Κατεβάστε το βιβλίο]

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07 [Μέρος Α’]

Το “Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07” είναι μια 20λεπτη ανεξάρτητη παραγωγή από Θεσσαλονίκη, που περιγράφει/εξιστορεί αποκαλυπτικά και συγκροτημένα τα γεγονότα της 8ης Μάρτη (πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου) αλλά και τα όσα συνέβησαν μετά (ΓΑΔΑ, δικαστήρια κλπ) μέχρι τη “δίκη” τη Δευτέρα 12/3.

Αποτελεί μίξη εκτενούς υλικού από διάφορες πηγές, που δίνει μια αρκετά καλή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη εκείνη την αποφράδα ημέρα και τις 4 που ακολούθησαν.

Συγκλονιστική η μαρτυρία ενός από τους συλληφθέντες που ακούγεται στο βίντεο. Η εικόνα από τα πλάνα των διαδηλωτών έρχεται αντιμέτωπη με τα όσα παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ- κάποια πράγματα πρέπει να μαθαίνονται και να μη ξεχνιούνται.

Διάρκεια: 20 λεπτά

[vimeo]http://vimeo.com/30315720[/vimeo]

[Κατεβάστε το βίντεο]

Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07 [Μέρος Β’]

Το βίντεο αυτό, μαζί με το πρώτο μέρος, αποτελεί ένα “ιστορικό ντοκιμαντέρ” για τις ημέρες εκείνες, αλλά και ένα “ντοκιμαντέρ” για τον τρόπο που δρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Διάρκεια: 32 λεπτά

[Κατεβάστε το βίντεο]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *