Categories
Αποφάσεις Συλλόγου

Απόφαση συλλόγου ΜΙΘΕ προηγούμενης εβδομάδας

Πλαίσιο Συλλογικής Κίνησης ΜΙΘΕ για τη Γ.Σ. 4/9/2011

Ο νέος νόμος-πλαίσιο έρχεται να επιβάλλει την αντίληψη και θέση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την εκπαίδευση όπως αυτές αποσαφηνίστηκαν και συμφωνήθηκαν στη συνθήκη της Μπολόνια το 1999.

Δεν είναι ένα τυχαίο σύμφυρμα από μέτρα, αλλά έχει μία ενιαία κατεύθυνση:

Τη δημιουργία αποφοίτων που θα αποτελούν εύκολη λεία στη βορά των συμφερόντων του εργοδότη, χωρίς ολόπλευρη εκπαίδευση πάνω στο εκάστoτε επιστημονικό αντικείμενο αλλά με μόνο εφόδιο εξειδικευμένη και κατακερματισμένη γνώση ώστε να μπορεί να επιτελεί συγκεκριμένες εργασίες.

Δεν είναι ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος από τους μέχρι τώρα νόμους που είτε καταργήθηκαν, όπως 815 το 1980, είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όπως ο πολύ πρόσφατος νόμος Γιαννάκου.

Aυτό επειδή η φιλοσοφία των νόμων αυτών είναι πάντα η ίδια:

  1. Η παιδεία είναι το μέσο για να αποκτήσεις δεξιότητες χρήσιμες στην αγορά εργασίας.

  2. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η εκπαίδευση να είναι δωρεάν αφού δεν αποτελεί δικαίωμα αλλά επιλογή.

Όσον αφορά το πρώτο, η εκπαίδευση πρέπει να προσφέρει τα εργαλεία (γνωστικά) για να είναι κανείς παραγωγικός με όρους κοινωνικούς και όχι μόνο με όρους της αγοράς. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο ρόλος της. Η γνώση δεν είναι μόνο εργαλείο, είναι και αυτοσκοπός και δεν παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Παράγεται μέσω συζητήσεων, μέσω δραστηριοτήτων που δεν περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών, μέσω ακόμα και της προσωπικής αναζήτησης.

Το πανεπιστήμιο παράλληλα είναι και ένας κοινωνικός χώρος, ένας εργασιακός χώρος (για φοιτητές, καθηγητές εσχάτως και μάνατζερ) και, ως τέτοιος, φέρει πολιτικό περιεχόμενο. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να μαθαίνουμε κάτι έξω από μας, αλλά και για να (συν)αποφασίζουμε την πορεία των σπουδών και της εργασίας μας.

Αναφορικά στο δεύτερο, ο νέος νόμος διασφαλίζει όχι μόνο την εξάρτηση του πανεπιστημίου από ιδιωτικά κονδύλια και “καλές” προθέσεις αλλά μετακυλύει εν μέρει το κόστος φοίτησης στον ίδιο το φοιτητή, όχι μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο (όπως λίγο-πολύ ισχύει σήμερα), αλλά πλέον και σε προπτυχιακό.

Σίγουρα η εκπαίδευση ως ήταν μέχρι το αυτό καλοκαίρι είχε σοβαρά προβλήματα σε όλες της τις βαθμίδες. Σίγουρα ένας διάλογος οφείλει ν’ ανοίξει προκειμένου να υπάρξει βελτίωση. Πλην όμως, αυτός ο διάλογος θα πρέπει να γίνει έξω από τις πολιτικές δεσμεύσεις εκάστoτε κυβερνήσεων στην ΕΕ και να λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Την κατάργηση του νόμου χωρίς διαπραγμάτευση.

  2. Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο σε όλες του τις βαθμίδες

  3. Δωρεάν Σίτιση-Στέγαση.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Ανοιχτή κατειλημμένη σχολή μέχρι τις 9/9, συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία 8/9 και νέα γενική συνέλευση 12/9

  2. Την άμεση έναρξη διαλόγου με τα μέλη Δ.Ε.Π. του Μ.Ι.Θ.Ε. προς ζύμωση και συντονισμό της δράσης μας.