Categories
Αλληλεγγύη Αποφάσεις Συλλόγου

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 8ης Μάρτη 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ

Την Τρίτη 11 Οκτώβρη ξεκινά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας η δίκη των 12 διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου του 2007 και αποτέλεσε την κορωνίδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 2006-07. Η συμμετοχή 40.000 διαδηλωτών, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και η άγρια καταστολή, ενώ στο εσωτερικό του κοινοβουλίου ψηφιζόταν ο νόμος-πλαίσιο Γιαννάκου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κόμισε τόσο στο φοιτητικό κίνημα, όσο και ευρύτερα στους κοινωνικούς αγώνες ένα πλούτο βιωμάτων και ιστορικών αναμνήσεων, αλλά όχι μόνο.

Η 8ηΜάρτη αποτέλεσε μια μέρα όπου το δόγμα «μηδενικής ανοχής» από μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, κατ’ εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας προλόγιζε το σημερινό καθεστώς άγριας αστυνομικής επιβολής και καταστολής και την αναλγησία του Κράτους απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις.  Και κοιτάζοντας προς τα πίσω μας θύμισε ένα νόμο που προλόγιζε με τον καλύτερο τρόπο το νέο νόμο της Διαμαντοπούλου ανοίγοντας τις πόρτες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην κατάργηση του ασύλου, στην αξιολόγηση, στην εντατικοποίηση των σπουδών και εν γένει στην πλήρη αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού θεσμού.

Το φοιτητικό κίνημα του 2006-07 δεν μπορούσε παρά να αποτελεί ένα θραύσμα κοινωνικών αγώνων που ξεσπούν διακτινίζοντας με την κίνησή τους κομήτες νέων αντιστάσεων. Και η συλλογική μνήμη μας, ως διαδικασία παλινδρόμησης μέσα στο χρόνο, εκεί που το παρόν συνυπάρχει με το παρελθόν, συνθέτει την πολιτική διάσταση της ως αναμονή δικαίωσης στο μέλλον των αγώνων που δόθηκαν και δίνονται. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι συλληφθέντες και οι φυλακισμένοι αγωνιστές δεν αποτελούν απλά τμήμα του κοινού μας αγώνα, αλλά πολιτικές και μνημονικές υποστάσεις που περιμένουν να δικαιωθούν όχι από κάποιους δικαστές αλλά από την ίδια την ιστορία που τους (μας) γέννησε ως θραύσματα της κίνησης της. Και η αλληλεγγύη μας σε αυτούς δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πέρασμα από το «τότε» στο «εκείνο που θέλουμε να έρθει», το νήμα που θα ενώνει τους αγώνες, τις ψηφίδες αντίστασης, συνθέτοντας το μωσαϊκό της γενιάς μας.

Όποιος ξεχνά τους αιχμαλώτους του αγώνα, ξεχνά τον ίδιο τον αγώνα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ 8Ης ΜΑΡΤΗ 2007

Φοιτητικός Σύλλογος τμήματος ΜΙΘΕ

11/10/2007